Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 150g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100g mąki pszennej
- 25g kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę do pieczenia.
- W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło razem z czekoladą, mieszając często, aż do uzyskania gładkiej masy.
- W dużej misce ubij jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii.
- Stopniowo dodawaj rozpuszczoną czekoladę z masłem do masy jajecznej, mieszając cały czas.
- Przesiej mąkę, kakao i sól do miski z mokrymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
- Przelej ciasto do natłuszczonej formy.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż krawędzie będą lekko uniesione, a środek będzie lekko wilgotny.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź przed pokrojeniem na kwadraty.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL